Jan Scholten: p-17

p-17

Hoe komen misdadige vonnissen tot stand in het burgerlijk recht?

Social media deel 17.

Hoe komen misdadige vonnissen tot stand in het burgerlijk recht?

Als wet- en regelgeving, de rechtspraak, rechtbanken en rechters onafhankelijk en objectief zijn, hoe komen dan toch corrupte, misdadige en criminele vonnissen tot stand in het burgerlijk recht/ondernemingen?

Dan moeten we naar de commerciële advocatuur kijken op een wijze zoals nog niemand dat gewild en gedurfd heeft en aan de hand van een daarvoor geschikte casus. De commerciële advocaat heeft een monopolie en is de ‘meester’ over het treffen van schikkingen en procederen op tegenspraak. De wet- en regelgeving en de NOvA-(gedrags)regels bepalen hoe hij moet werken en hoe niet.

Hij, en zijn commerciële collega advocaat van de tegenpartij, werkt zonder ‘pottenkijkers’ en ook in het Paleis van Justitie komt een ‘buitenstaanders’ niet aan het woord en niet in beeld. Voor het antwoord op de vraag hoe misdadige vonnissen ontstaan volstaan we dus met het volgen en analyseren van de houding, het gedrag en de werkwijze van de commerciële advocaat en zijn commerciële collega advocaat van de tegenpartij in de geschillenbeslechting.

In de klacht Nederend cum suis - en in de latere klachtenbehandeling door aangeklaagden - komt de handelwijze van de commerciële advocaat, aan het licht, dat wil zeggen ‘uit het schemerdonker tevoorschijn’, te weten:

1
In horizontale samenwerking of ‘heimelijke samenspanning’, dat wil zeggen tussen commerciële advocaten op één en hetzelfde niveau in de geschillenbeslechting, en
2
in verticale samenwerking of ‘heimelijke samenspanning’, dat wil zeggen tussen commerciële advocaten die elkaar opvolgen in de tijd en op een hoger niveau in de geschillenbeslechting.

De beroepsgroep van de advocaten, de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) is gelijktijdig zowel belangenbehartiger als toezichthouder. Dat is een voor Nederland en de rest van de wereld unieke maar ook onmogelijke combinatie.

De Nederlandse Orde van Advocaten is commercieel en staat in dienst van haar commerciële advocaten in het burgerlijk recht door geen adequaat toezicht op dossierniveau uit te voeren op naleving door commerciële advocaten van haar eigen NOvA-(gedrags)regels.

En zo ontstaat er de ruimte voor commerciële advocaten om, al of niet in ‘heimelijke samenspanning’, het gerechtsdossier en daarmee de rechter zo te ‘manipuleren’ dat er een vonnis ontstaat dan niet afwijkt van de eis in de dagvaarding.

Het procesrisico - al of niet samen - minimaliseren levert ‘misdadiger vonnissen’ op. De casus Nederend cum suis is opgebouwd uit een klacht tegen twee advocaten, twee curatoren, drie rechter-commissarissen, het gerechtsbestuur van de rechtbank Utrecht en de Nederlandse Orde van Advocaten. Dit staat in eboek 4 van 14 oktober 2016.

De behandeling van die klacht door de advocaten, curatoren, rechter-commissarissen, het gerechtsbestuur, de Nederlandse Orde van Advocaten en vervolgens ook het Ministerie van Veiligheid en Justitie (MvVJ) en de Nationale Ombudsman (NO) staat in eboek 4-b van 28 juli 2017.

Bijlagen deel 17:

Verzonden ‘Open brief 14’ aan voormalig minister-president Mark Rutte van 27 juli 2017.
Kenmerk: Aankondiging publicatie eboek 4-B over de klachtenbehandeling.
eBoek 4-B, Waar staat u voor Minister-president M. Rutte?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Aandeel in elkaar, Samenvatting klachtenbehandeling.
In het burgerlijk recht is een vonnis te koop.
Pageviews