Pensioenstelsel op de schop
Waagmeesters blogbericht.
Voor u, over u en zonder u gaat uw bedrijfspensioen op de schop.
Pensioen en met name bedrijfspensioen, staat de laatste tijd centraal in veel media. En dit pensioen is uitgesteld loon. Er zijn maar weinig mensen die het spel begrijpen over ‘kortingen’ en plannen om de opbouw van het bedrijfspensioen te individualiseren. Zij die erover beslissen en hun specialisten vertellen ook niet alles, zij geven alleen hun visie op de nadelen en laten de voordelen ervan weg. Het lijkt op de standaard procedure: verwaarloos nooit een goede crisis om door hervormingen tot de allerbeste en modernste ‘oplossing' te komen.
Op dit moment zit er circa € 1500,- miljard in deze vleespotten, bestaande uit premies opgebouwd door alle mensen die werkten en werken. Ter vergelijking, dat is drie keer de Nederlandse Staatsschuld. En diegenen die dit spaarden hebben niets in de melk te brokkelen.
Omdat de marktrente ‘kunstmatig’ laag wordt gehouden komt uit berekening van de toekomstige uitkeringen een zeer hoge ’schuld’. De verhouding tussen het bezit en deze schuld bepaalt de dekkingswaarde en die bepaalt de ‘veiligheid’ van het fonds voor de toekomst. Deze schuld is wel een ‘papieren’ kwestie, voor 2005 was er de vaste rekenrente van 4%, nu is die variabel, afhankelijk van de ‘markt’, die er niet is.
De voorgestelde wijzigingen zijn nog plannen maar draaien om het volgende. De garanties in het stelsel zijn niet langer haalbaar, jongeren beleggen de premie veel langer dan de ouderen, waarom nog solidair zijn met elkaar, het aantal (onverzekerde) ZZP’ers stijgt sterk en de lage marktrente zal nog wel even blijven waardoor er te weinig rendement vrij komt.
U leest nergens dat deze ‘problemen’ al bestaan zolang bedrijfspensioen verplicht van toepassing is. En de zeer sterke toename van het aantal deelnemers door de komst van vrouwen op de arbeidsmarkt wordt even verzwegen. En dat de ‘discussie’ is ontstaan nadat de toezichthouder De Nederlandse Bank tijdens de wedstrijd de spelregels heeft veranderd met goedkeuring van de beslissers die nu het stelsel willen moderniseren, inclusief de Tweede en Eerste Kamer. En de sluwste truc is het verhaal in mooie woorden vertellen maar er geen cijfers en grafieken bijzetten die deze argumenten glashelder bewijzen.
De ware motieven van de Nederlandse Staat c.q. de politiek, die 25-35% belasting heft als deze premies tot uitkering komen, blijven geheel buiten beeld. Als alle premies op papier tot netto pensioen worden verklaard kan uit de belasting-opbrengst de hele Staatsschuld in een keer worden afgelost.
U begrijpt het al, deze discussie is niet zonder bijbedoelingen gestart.
Welk concreet probleem moet worden opgelost en waaruit blijkt dat dit probleem cijfermatig echt bestaat?
En wat zijn de middelen om die problemen op te lossen en waaruit blijkt dat die middelen cijfermatig ook echt werken?
In de notitie ‘Pensioen op de schop’ een globaal beeld van ons hele pensioenstelsel en bedrijfspensioen wat meer uitgelicht.
Waagmeesters bedrijfsadvies.